IMG_963430. mai dro 1a, ib og 2c på geografiekskursjon til Eidfjord. Tema vi skulle innom i løpet av dagen var først og fremst  vannkraft, kulturlandskap og geomofologi (læren om landformene og hvilke prosesser som har skap lanformene), men også befolkningsutvikling og næringsliv langs fjorden. Første stopp var Sima kraftverk, et av de største vannkraftverkene i Europa. Vi fikk omvisning  i stasjonshallen, 700 meter inne i fjellet, og så en  film om utbyggingsperioden og kraftverket. Alle måtte på med hjelm og vest før turen inn i fjellet. Les heile reportasjen under!
Det dukkar opp fleire foto i galleriet litt seinare!
Deretter gikk turen til fjellgården Kjeåsen, som ligger som et ørnereir i den stupbratte fjellsiden, 530 meter over Simadalsfjorden. Kjeåsen er blitt betegnet som Norges mest utilgjengelige fjellgård, og er utrolig nok fortsatt i drift. Det tradisjonelle kulturlandskapet holdes derfor stadig i hevd. I dag er turisme blitt en viktig del av næringsgrunnlaget.

Så var det guiding gjennom Eidfjord, med fokus på landskapsdannende prosesser, før vi stoppet ved Hardangervidda Natursenter. Her så vi  Ivo Caprinos supervideograf ”Fjell, fjord og foss”, før vi studerte utstillingene i senteret og løste oppgaver om vidda  i en uhøytidelig konkurranse. Siste stopp var Vøringsfossen med sitt imponerende 183 m høye fossefall, som også er  Norges mest besøkte naturbaserte turistattraksjon. Fra Fossli hotell hadde vi flott utsikt over fossen og Måbødalen, og fikk se i virkeligheten de landskapsformene vi før bare hadde studert på kart og bilder.

En kjekk dag på tur, og vi kom tilbake med litt flere svar på geografifagets viktigste spørsmål - kvifor slik nett her ?

Martin, Jeanine og Geir Johnny