ekskursjon_2013__5Tradisjonen tro dro geografiklassene (1a, 1b og 2c) også i år på ekskursjon til Eidfjord. Målet for dagen var å finne svar på geografiens viktigste spørsmål – hvorfor er det slik akkurat her? (Eller «Kvifor slik nett her?»)

3. juni dro første gruppe avgårde, resten reiste dagen etter. Tema vi skulle innom i løpet av dagen var først og fremst vannkraft, kulturlandskap,  bosetting og næringsliv langs fjorden. Men ikke minst skulle vi se på landformene og finne ut  hvilke prosesser som har skap de ulike landformene. Eidfjord, med fjordlandskap, daler og vidde,  er et yndet mål for geografistudenter frå hele landet, nettopp fordi man så tydelig kan studere de ulike landskapsdannende prosessene. Første stopp var  fjellgården Kjeåsen, som ligger som et ørnereir i den stupbratte fjellsiden, 530 meter over Simadalsfjorden. Kjeåsen er blitt betegnet som Norges mest utilgjengelige fjellgård, og er utrolig nok fortsatt i drift. Det tradisjonelle kulturlandskapet holdes derfor stadig i hevd. Noen av oss slo av en prat med Bjørg Wiik, som bor alene der oppe i store deler av året, og fikk høre om hvordan livet arter seg på Kjeåsen i dag og i tidligere tider. Deretter dro vi til Sima kraftverk, et av de største vannkraftverkene i Europa. Først så vi  film fra utbyggingsperioden, og fikk en følelse av omfanget av utbyggingen . Så fortsatte vi inn i stasjonshallen, 700 meter inne i fjellet, og fikk en innføring i hvordan rennende vann blir til strøm.

Tekst: Jeanine Heide  Foto: Kristin Rydland Haukeland

Sjå fleire foto her!

Så var det guiding gjennom Eidfjord, med fokus på landformene, før vi stoppet ved Hardangervidda Natursenter. Her så vi Ivo Caprinos supervideograf ”Fjell, fjord og foss”, før vi studerte utstillingene i senteret og løste en geografiquiz. Siste stopp var Vøringsfossen, som er Norges mest besøkte naturbaserte turistattraksjon. Fra Fossli hotell hadde vi flott utsikt over fossen og Måbødalen, og fikk med egne øyne de landskapsformene vi før bare hadde studert på kart og bilder i læreboka.

Strålende vær og kjekke elever bidro til to fine dager!