008utveksling_i_frankrike_2014

(Rapport frå Gunnhild Steine, som er tredjeklassing på Framnes. Ho er på utveksling i Frankrike, der ho skal vera fram til jul.

Under kan du lesa reisebrevet frå henne)

(Fleire foto HER!)

Rapport fra de tre første ukene av utflukten til Frankrike

Nå har jeg vært tre uker i Frankrike, og jeg må si det har vært kjempegøy så langt! Jeg har fått oppleve utrolig mye forskjellig, møtt mange nye folk og fått oppleve hvordan en ekte franskmann/kvinne lever dagliglivet sitt.

Reisen gikk så bra som den kunne gå med 50 kg bagasje. Jentene i familien stod og ventet på meg ved togstasjonen.  Førsteinntrykket var at de var veldig hyggelige og livlige. Da de hilste på meg, ble jeg først litt satt ut, fordi de kalte meg Marie. De sa praktisk talt rett ut at de hadde bestemt seg for å kalle meg det, fordi det var enklere å si enn Gunnhild. Synes det var litt komisk, må si at det gir egentlig et ganske godt bilde av franskmenn; de er tydelig på hva de liker, hva som er deres kultur og hva de er vant med.

Familien består av foreldrene Stefan og Martine og jentene Julie (16) og Camille (11), og for å ikke glemme deres kjære babypus Rasta, en halvstor, svart, vilter kattunge som de elsker å kose med.  Huset deres er et stort steinhus, med store flotte rom og moderne innredning. Camille har lånt meg sitt rom, så sover søstrene sammen på Julie sitt rom. Det var veldig snilt av dem å la meg få eget rom!  Familien har også en egen stor kjøkkenhage (som vi nyter mye av nå for tida) og høner.

Rutinene hos en fransk familie er ganske annerledes fra de norske. Mat-rutinene går som følger:

Frokost når vi står opp. Jeg må si at jeg ble ganske tafatt da jeg spiste frokost her første gang. De disket opp med kakao, skjokoladekjeks, Brownies, frokostblanding og kavringer til å dyppe i kakaoen. Søtt!

De spiser generelt ganske lite til frokost, og jeg har ikke klart å stappe i meg nok sjokoladekjeks som holder meg mett  til halv ett på dagen. Jeg har slitt litt der, spesielt i ukedagene, der vi spiser kl. halv åtte og det er lenge til neste måltid. Heldigvis følte jeg meg trygg nok etter et par dager til å spørre om jeg kunne spise brød til frokost (bagetter), noe som ikke var noe problem, jeg kunne bare spise restene av brødet fra middagene.

Lunsj begynner kl 12.05 og varer til 13.30. Dette er et middagsmåltid: vi blir hentet fra skolen, spiser hjemme, og blir kjørt til skolen igjen. Krever en del planlegging fra Martine (mora) sin side, som ikke bare skal ha fri samtidig som oss, men også må forberede middagen på forhånd, sånn at den kan varmes opp når vi skal spise. Middagen består av følgende: en forrett (ofte salat eller andre grønnsaker), en hovedrett (kjøtt med ris/pasta/poteter/eller andre grønnsaker ved siden av) og etter hovedretten er det dessert/ost. Ost er en viktig del av matkulturen i Frankrike. De sier de har egenprodusert ost for hver dag av året, altså 365 forskjellige oster som de lager selv. Det er alt fra geitost, til muggost, mykost osv.. Ostene blir servert på et fat som de tar inn og ut av kjøleskapet når det passer seg. Brød er også veldig viktig, de spiser det alltid ved siden av ved alle rettene i middagen. Jeg syns middagene er fantastisk gode, og jeg er stappmett etter hvert måltid.

Vi har et lite snacks-«måltid» etter skolen (vi slutter på skolen halv seks), som består av et eller annet søtt. Kjeks, søte bakverk, yoghurt osv…

Skoledagene er lange, siden vi starter kl. 8 og slutter halv 6 (slutter tidligere for jo yngre de er). Etter skolen er det lekser, så kanskje en eller to timer med andre aktiviteter.  Rundt kl. 7/8 spiser vi enda et middagsmåltid som går i det samme som lunsjen.  Kl. 9 er det stilt; da har lillesøstera/Camille lagt seg, Martine og Julie følger etter.

Sånn sett er jeg glad vi har en kort lunsj i Norge og slutter på skolen/jobb i 3-4 tida. Det gir mulighet for å ha et liv utenom skolen og jobb i ukedagene.  Til gjengjeld nyter franskmennene helgene godt. De har også sikkert en måned lenger ferie enn oss (fra skolen) til sammen. To helger har vi vært på campingtur lenger sør i Frankrike. Selv om det er bare en totimers kjøretur, er det en stor høydeforskjell og temperaturen stiger med ti grader der nede i forhold til i Yssingeaux (hvor jeg bor). Denne helga var vi på besøk hos noen veldig hyggelige folk på lørdag. Vi var over 20 stk til sammen, og de holdt det gående fra kl. halv ett på dagen til kl. ett på natta. Søndagen var vi i byen Le Puy (20 minutters kjøretur ifra Yssingeaux) på en renessansefestival. Her var det kostymetog, show og et stort middelalder-marked. Det var fantastisk morsomt å oppleve!


De tre vanligste spørsmålene jeg har fått er:

1:            Hva drikker vi i Norge (av alkohol)? I Frankrike er drikke viktig, de drikker f. eks vin til middagene, til snacksen, sammen med venner og ungdommene drikker mye på fest.  Alkohol er en stor del av kulturen til Frankrike.

2:            Hva slag vær er det i Norge (det må være kaldt ikke sant)? Det er litt vanskelig å forklare dem at det varierer veldig fra sted til sted i Norge.

3:            Om vi snakker engelsk som førstespråk?(hæ? Har dere et språk som heter norsk? Hvorfor er dere så gode i engelsk da?)

Franskmenn er forferdelig dårlige i engelsk, men jeg har opplevd at det er mange som ønsker å bli gode i språket. For eksempel blir jeg stadig spurt om å snakke engelsk med ungene til folk jeg er på besøk hos, så de kan øve seg litt.

Jeg prøvde å snakke fransk fra første stund, og den har forbedret seg kraftig i løpet av ukene.  Vokabularet er litt begrenset, noe som er forventet; det vokser for hver dag som går. Men normalt sett klarer jeg å uttrykke meg, selv om jeg noen ganger må gå en tungvint vei rundt grøten.

Jeg trives generelt veldig godt her og har vent meg til rutinene og hverdagen.  Franskmenn er veldig varme og tar imot deg med åpne armer. De er interesserte og spør mye, og gjør alt for at jeg skal ha det bra. Det hjelper mye på trivselen. Jeg er kjempeglad for å ha muligheten til å være her, og gleder meg til de kommende ukene!

Jeg håper alt står bra til på Framnes! Det skal selvfølgelig bli godt å komme tilbake etter hvert J. Til russen ønsker jeg lykke til med alt som skal forberedes og planlegges. Ser ut til at dere gjør en god jobb så langt!


Hilsen frankofile Gunnhild

(VG3-elev, for tiden på utveksling i Frankrike)