005misjonslpet2014

Elevar, lærarar og foreldre sparde ikkje på kreftene under misjonsløpet på foreldredagen i går. Det gav resultat. Deltakarane, som sprang, jogga og gjekk – med og utan kostymer, fekk inn om lag 759 000 kroner. Inntektsgrunnlaget er sponsing. Elevane sikrar seg i forkant sponsoravtalar med bedrifter, lærarar, foreldre og slektningar. Sponsorbeløpa kan vera faste, eller ein avtala sum per runde. Pris per runde gjev sjølvsagt ekstra motivasjon til å springa mange rundar…
I tillegg kjem inntektene frå kafédrift, bingo, diverse aktivitetar og kollekt på foreldrelaurdagen.
Flott innsats. Dette lovar godt! Det er mykje igjen av skuleåret...
Årets russekull har bestemt seg for å støtta misjonsprosjektet "Like mye verdt", i regi av Normisjon. Prosjektet arbeider for å betra jenter sine levekår i India, Nepal og Bangladesh. Gjennom helsetilbod, utdanning, godt barne- og ungdomsarbeid, bibel- og misjonsskule, og samfunnsutvikling, er målet å byggja berekraftige lokalsamfunn der jentene si verdigheit vert sett i fokus.

Foto: Lisbeth Fredheim Oma

SJÅ FLEIRE FOTO HER!
IMG_8577

Tre elevar og ein inspektør var på telemark-samling i Hintertux i Østerike for nokre veker sidan.
Les meir om turen, og sjå video HER:

008utveksling_i_frankrike_2014

(Rapport frå Gunnhild Steine, som er tredjeklassing på Framnes. Ho er på utveksling i Frankrike, der ho skal vera fram til jul.

Under kan du lesa reisebrevet frå henne)

(Fleire foto HER!)

Rapport fra de tre første ukene av utflukten til Frankrike

Nå har jeg vært tre uker i Frankrike, og jeg må si det har vært kjempegøy så langt! Jeg har fått oppleve utrolig mye forskjellig, møtt mange nye folk og fått oppleve hvordan en ekte franskmann/kvinne lever dagliglivet sitt.

Reisen gikk så bra som den kunne gå med 50 kg bagasje. Jentene i familien stod og ventet på meg ved togstasjonen.  Førsteinntrykket var at de var veldig hyggelige og livlige. Da de hilste på meg, ble jeg først litt satt ut, fordi de kalte meg Marie. De sa praktisk talt rett ut at de hadde bestemt seg for å kalle meg det, fordi det var enklere å si enn Gunnhild. Synes det var litt komisk, må si at det gir egentlig et ganske godt bilde av franskmenn; de er tydelig på hva de liker, hva som er deres kultur og hva de er vant med.

Familien består av foreldrene Stefan og Martine og jentene Julie (16) og Camille (11), og for å ikke glemme deres kjære babypus Rasta, en halvstor, svart, vilter kattunge som de elsker å kose med.  Huset deres er et stort steinhus, med store flotte rom og moderne innredning. Camille har lånt meg sitt rom, så sover søstrene sammen på Julie sitt rom. Det var veldig snilt av dem å la meg få eget rom!  Familien har også en egen stor kjøkkenhage (som vi nyter mye av nå for tida) og høner.

Rutinene hos en fransk familie er ganske annerledes fra de norske. Mat-rutinene går som følger:

Frokost når vi står opp. Jeg må si at jeg ble ganske tafatt da jeg spiste frokost her første gang. De disket opp med kakao, skjokoladekjeks, Brownies, frokostblanding og kavringer til å dyppe i kakaoen. Søtt!

De spiser generelt ganske lite til frokost, og jeg har ikke klart å stappe i meg nok sjokoladekjeks som holder meg mett  til halv ett på dagen. Jeg har slitt litt der, spesielt i ukedagene, der vi spiser kl. halv åtte og det er lenge til neste måltid. Heldigvis følte jeg meg trygg nok etter et par dager til å spørre om jeg kunne spise brød til frokost (bagetter), noe som ikke var noe problem, jeg kunne bare spise restene av brødet fra middagene.

Lunsj begynner kl 12.05 og varer til 13.30. Dette er et middagsmåltid: vi blir hentet fra skolen, spiser hjemme, og blir kjørt til skolen igjen. Krever en del planlegging fra Martine (mora) sin side, som ikke bare skal ha fri samtidig som oss, men også må forberede middagen på forhånd, sånn at den kan varmes opp når vi skal spise. Middagen består av følgende: en forrett (ofte salat eller andre grønnsaker), en hovedrett (kjøtt med ris/pasta/poteter/eller andre grønnsaker ved siden av) og etter hovedretten er det dessert/ost. Ost er en viktig del av matkulturen i Frankrike. De sier de har egenprodusert ost for hver dag av året, altså 365 forskjellige oster som de lager selv. Det er alt fra geitost, til muggost, mykost osv.. Ostene blir servert på et fat som de tar inn og ut av kjøleskapet når det passer seg. Brød er også veldig viktig, de spiser det alltid ved siden av ved alle rettene i middagen. Jeg syns middagene er fantastisk gode, og jeg er stappmett etter hvert måltid.

Vi har et lite snacks-«måltid» etter skolen (vi slutter på skolen halv seks), som består av et eller annet søtt. Kjeks, søte bakverk, yoghurt osv…

Skoledagene er lange, siden vi starter kl. 8 og slutter halv 6 (slutter tidligere for jo yngre de er). Etter skolen er det lekser, så kanskje en eller to timer med andre aktiviteter.  Rundt kl. 7/8 spiser vi enda et middagsmåltid som går i det samme som lunsjen.  Kl. 9 er det stilt; da har lillesøstera/Camille lagt seg, Martine og Julie følger etter.

Sånn sett er jeg glad vi har en kort lunsj i Norge og slutter på skolen/jobb i 3-4 tida. Det gir mulighet for å ha et liv utenom skolen og jobb i ukedagene.  Til gjengjeld nyter franskmennene helgene godt. De har også sikkert en måned lenger ferie enn oss (fra skolen) til sammen. To helger har vi vært på campingtur lenger sør i Frankrike. Selv om det er bare en totimers kjøretur, er det en stor høydeforskjell og temperaturen stiger med ti grader der nede i forhold til i Yssingeaux (hvor jeg bor). Denne helga var vi på besøk hos noen veldig hyggelige folk på lørdag. Vi var over 20 stk til sammen, og de holdt det gående fra kl. halv ett på dagen til kl. ett på natta. Søndagen var vi i byen Le Puy (20 minutters kjøretur ifra Yssingeaux) på en renessansefestival. Her var det kostymetog, show og et stort middelalder-marked. Det var fantastisk morsomt å oppleve!


De tre vanligste spørsmålene jeg har fått er:

1:            Hva drikker vi i Norge (av alkohol)? I Frankrike er drikke viktig, de drikker f. eks vin til middagene, til snacksen, sammen med venner og ungdommene drikker mye på fest.  Alkohol er en stor del av kulturen til Frankrike.

2:            Hva slag vær er det i Norge (det må være kaldt ikke sant)? Det er litt vanskelig å forklare dem at det varierer veldig fra sted til sted i Norge.

3:            Om vi snakker engelsk som førstespråk?(hæ? Har dere et språk som heter norsk? Hvorfor er dere så gode i engelsk da?)

Franskmenn er forferdelig dårlige i engelsk, men jeg har opplevd at det er mange som ønsker å bli gode i språket. For eksempel blir jeg stadig spurt om å snakke engelsk med ungene til folk jeg er på besøk hos, så de kan øve seg litt.

Jeg prøvde å snakke fransk fra første stund, og den har forbedret seg kraftig i løpet av ukene.  Vokabularet er litt begrenset, noe som er forventet; det vokser for hver dag som går. Men normalt sett klarer jeg å uttrykke meg, selv om jeg noen ganger må gå en tungvint vei rundt grøten.

Jeg trives generelt veldig godt her og har vent meg til rutinene og hverdagen.  Franskmenn er veldig varme og tar imot deg med åpne armer. De er interesserte og spør mye, og gjør alt for at jeg skal ha det bra. Det hjelper mye på trivselen. Jeg er kjempeglad for å ha muligheten til å være her, og gleder meg til de kommende ukene!

Jeg håper alt står bra til på Framnes! Det skal selvfølgelig bli godt å komme tilbake etter hvert J. Til russen ønsker jeg lykke til med alt som skal forberedes og planlegges. Ser ut til at dere gjør en god jobb så langt!


Hilsen frankofile Gunnhild

(VG3-elev, for tiden på utveksling i Frankrike)



Skjermbilde_2014-09-25_kl._13.27.44
Her kan det sjå ein fin film frå den opplevingsrike turen tredjeklassen hadde til Møkster i Austevoll tidlegare i haust. Filmen er laga av ein av elevane i 3C.

SJå FILMEN HER!

002team_fra_bildy

Eit team frå T2 på Bildøy bibelskole, tre studentar og éin forkynnar, besøkte Framnes tidlegare denne månaden. Deltakarane i teamet deltok på morgonsamlingar, møter på kveldane og på KRIK-samlingane saman med miljøavdelinga.

Målet er å gje studentane på leiarlinja på Bildøy praksis i mellom anna det å leia møter, koma med opningsord på møta og delta i forbønshandlingar.

Studentane, Karianne Hatlevik, Asle Håskjold Steinbru og Mari Narvestad Svestad, fekk med andre ord prøva seg på litt av kvart. I den siste delen av praksisperioden hadde dei med seg forkynnar Ruben Lie Monsen, som no bur i Alta.

– Eg opplevde det ope og godt å tala på møta, og håpar nokre av elevane fekk møta Gud, seier Monsen.

Han har mellom anna tala over temaet GT i GT.

Det er fjerde året på rad Monsen reiser med team til Framnes.

– Då eg møtte dagens tredjeklassingar fyrste gong, gjekk eg sjølv på T2 på Bildøy. Det er kjekt å følgja utviklinga til gjengen, seier han.

Også studentane i teamet tykkjer det har vore lærerikt.

– Det har vore ein god start på året. Me har blitt godt mottekne her på Framnes. Eg trur det har vore ei gjensidig god oppleving, både for oss og elevane på Framnes, seier Svestad.

015helgatun_tur

«Samanristingstur» for 1AB til Helgatun 21.-22. august:

Torsdag 21. august set 53 forventningsfulle elevar og åtte lærarar seg i buss og bil for å kome seg til Helgatun på Voss.  Leirstaden ligg flott til ved foten av Vikafjellet og byr på utfordringar både i friluft og innandørs. «Samanristingstur» står på programmet. Nokre kjenner allereie fleire i klassen, andre har meir sommarfuglar i magen for korleis dette kjem til å gå.

Eit av måla med turen er nettopp det sosiale – å vere saman, bli kjende  og ha det moro! Gjennom turar, leik og aktivitetar går praten lett og latteren sit laust. Om veret er litt vekslande, ikkje minst under grillinga på setra Reppane, set ikkje dette noko dempar på stemninga. Elevane held varmen og humøret oppe med ulike aktivitetar. På torsdagskvelden er det duka for endå meir spel og underhaldning. Ikkje minst «togturen-le» til Lisbeth vekker latterbølgjer fordi det aldri kjem noko poeng! Hamburgarar, snop og sveler gjer at me kan leggje oss mette både på god mat og fine opplevingar.

Før turen går tilbake til Framnes fredag har me sporløp med alt frå pilkast og smaksopplevingar til frisbeegolf og «kims leik». Opphaldet har gjort oss meir kjende med kvarandre, skapt gode minne og ikkje minst vist at denne gjengen bur det mykje artig og godt i! Takk for ein flott tur – me gler oss til fortsetjinga!

   FLEIRE FOTO HER!

Tekst: Ingvill Sørhein

Foto: Eimund Solsvik og Lisbeth F. Oma

003mgster

Årets 3c har tradisjonen tro gjennomført høstturen (20. til 23. august) til Møkster med stor suksess.

I år fikk Helge Nilsen og Anita Espevik være med som medhjelpere fra skolen. Helge var bussjåfør med godt humør og Anita var husmor og altmuligdame. Odd Inge var som alltid verdens beste assistent, og la perfekte rammer for opplevelsen sammen med sitt «Møkster crew». (Andreas Eide, Torleif Ones og John Morten Espevik)

Tema for turen var jakt, fangst og fiske. Noen dusin villsau og dypvannsfisk måtte bøte med livet. Det ble slaktet og flådd, sløyet og filetert og tilberedt på ypperste vis av gjengen i 3c.

Foruten fanging av villsau og havfiske med line sto leirdueskyting, kajakk, vannski, dykking, fotballkamp, morgentrim, ord for kvelden, kveldsunderholdning og gourmetmiddager på programmet. Elevene var engasjert i aktivitetene og tok ansvar både når det gjaldt matlaging og rydding.

Det ble servert helgrillet villsau på torsdagen og buffét bestående av villsauhjerte, indrefilet, måse, flyndre, lange, kamskjell, breiflabb, viltsaus, sandefjordsmør og salat på fredagen.

Vil takke elever og medhjelpere for en helt super tur i havgapet, for godt samhold og god innsats.


Ydmyk hilsen fra sjefen, Magnus Hisdal.

SJÅ FLEIRE FOTO HER!

004kvamskogen_geir_johnny

Friluftslivtur på Kvamskogen 21.-23. august:

Torsdag 21. aug var det duka for fyrste tur for klasse 1c i det nye skuleåret. Turen gjekk først frå skisenteret Kvamskogen Aktiv opp Steinskvanndalen til stølsvollen Øvre Kvanndalen der vi slo opp telta. Kort etappe på om lag to timars gange.  Fredag vakna vi til klarver og dermed vart det topptur! Iendafjell/Såta (1260 moh) vart nådd etter ein del timars gange i til dels svært bratt terreng. Som de ser av biletet var stemninga svært god då toppen var nådd! Turen vidare gjekk nedover Purkegjelet og Såtedalen før vi enda opp på Gamlestølen i Skeiskvanndalen etter åtte timar på tur. Då smakte middagen frå stormkjøkkenet ekstra godt!

Laurdag etter frukost og nedrigging av teltleiren var det klart for sjarmøretappen ned til Rv 7 ved Eikedalen Skisenter. Ein og ein halv times gange var ingenting for denne sprake gjengen! Ventetida på bussen vart korta med diverse fellesleikar på ein parkeringsplass.
Takk for ein flott tur i skiftande ver!

Tekst og foto: Geir Johnny Undal (turassistent)

SJÅ FLEIRE FOTO HER!

1klar_for_tur
I dag drog dei fleste elevane på Framnes ut på tur. Nokre er allereie på plass på Austevoll. Andre er på veg til Kvamskogen, Krokavatn, eller Helgatun (Myrkdalen). Dei sprekaste er gang med "71 grader Nord", og skal ta seg ut på kajakk, sykkel og fjellvandring til Tørvikanuten og Vesoldo.
På biletet ser me lærar Kjell Strømme som motiverer elevane til innsats.

God tur til spreke ungdommar og sporty lærarar!
Me håpar turfolket kjem tilbake med mange fine foto!